Slide 1 link TextSlide 2 link Text
Slide 1 link Text
Slide 2 link Text

Holandské sýry od paní Akkelien Nijdam

Paní Akkelien Nijdam při práci

V letošním roce vozí holandské sýry do Jilemnice na farmářský trh hlavně paní Akkelien Niijdam z Dolního Lánova. Byla jsem zvědavá, jak se k prodeji sýrů dostala, kde nakupuje sýry, proč bydlí v Dolním Lánově a ještě na mnoho dalších podrobností, tak jsem paní Akkelien požádala o rozhovor. Tady je:

Dobrý den, paní Akkelien, zajímalo by mě, jak jste se vlastně dostala do Čech (resp. do Česka) a jestli zde bydlíte natrvalo?

Od roku 1992 jsme s manželem jezdili do Čech (do Česka) na prázdniny a velmi jsme si to tu oblíbili. V roce 2003 jsme si v Dolním Lánově zřídili penzion typu B&B (bed and breakfast), později (2005) vznikl i kemp. V roce 2008 jsme se do Dolního Lánova přestěhovali natrvalo. Sýry jsme začali prodávat v roce 2009.

Proč jste se rozhodla prodávat sýry?

To bylo tak. Když na podzim z kempu odjeli hosté, začala jsem se tak trochu nudit, chyběli mi lidé, ruch, činnost, aktivita. A tak jsem začala přemýšlet, jak tu naši ubytovávací živnost vhodně doplnit. Na internetových stránkách jsme s manželem objevili inzerát jednoho Holanďana, který hledal někoho, kdo by prodával sýry někde „na severu“. On sám se věnoval prodeji holandských sýrů v jižních Čechách. Nabízel ale velmi nevýhodné obchodní podmínky, a tak nakonec spolupráce nevznikla. Nicméně myšlenka „prodej holandských sýrů“ nám v hlavách zůstala.

Kde nakupujete sýry?

Prodej sýrů pro nás byl úplně nová zkušenost. Oba jsme s manželem učitelé a o sýrech jsme měli jen obecné povědomí holandského konzumenta sýra. A tak jsme se vše učili od začátku. Získala jsem kontakt na jednu holandskou farmářku, která se zabývá právě výrobou sýrů, a od ní jsem se ledacos naučila. Od této farmářky nakupujeme farmářské sýry, to jsou ty menší bochníčky, které si můžete u mě na stánku také koupit. Farmářské sýry jsou ze syrového mléka, jen sýry ze syrového mléka by se měly, alespoň v Holandsku, označovat jako farmářské. Na těchto malých bochnících najdete na jejich spodní straně nápis Goudse Boerenkaas (česky: Gouda farmářský sýr). Kupuji od ní ale také další sýry, které se nevyrábí přímo na farmě, to jsou ty sýry ve velkých bochnících. Paní Dory v.d. Gun je tedy mou výhradní dodavatelkou.

Vyrábí se v Holandsku sýry i jinde než na farmách?

Ano, vyrábějí se i ve velkých provozech – mlékárnách, známá je například společnost Campina. Tady se už ale vyrábí sýry z pasterizovaného mléka a nejsou tedy označovány jako farmářské sýry. Malých farem, kde se vyrábějí farmářské sýry, je v Holandsku kolem dvou set.

Je možné ve velkých obchodech s potravinami (v řetězcích) v Holandsku zakoupit i sýry od menších farmářů?

Výrobky z menších farem se do velkých obchodů většinou nemají šanci dostat. Velký obchod je velký odběratel a požaduje velké množství zboží (výrobků, produktů) v jistých daných časech, a tomu nemůže malý farmář vyhovět.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Jaké množství sýrů se na takové menší farmě vůbec vyrobí?

Pro představu snad stačí říci, že pokud taková menší farma spolupracuje s nějakým odběratelem, jako jsem já, má postaráno víceméně o veškerý odbyt, resp. druhého takového odběratele by již nemohla uspokojit. Farma paní Dory v.d. Gun má jednoho zaměstnance, mnoho práce zastanou přímo členové rodiny, na farmě se chová 90 krav a vyprodukuje ročně 20 000 kg sýra. Dalších 5 000 kg sýra paní farmářka ještě kupuje z jiných zdrojů.

Jak sestavujete objednávky a jaké sýry jsou nejoblíbenější?

Objednávám podle zájmu a podle aktuálního stavu zásob. Oblíbený je sýr s medvědím česnekem, s chilli a také Fenegriek (ten chutná jakoby po vlašských ořeších). Mnoho zákazníků se také vrací pro tzv. „starý“ sýr z kravského mléka (1,5 roku, 1 rok). Nabízím také sýr s chutí parmezánu, není to ale v žádném případě skutečný italský parmezán (Parmigiano-Reggiano). Ten je pro běžného středoevropana těžko dostupný, a to i finančně (kilo takového sýra stojí kolem € 500 / kg).

Je možné porovnat spotřebu sýra v Holandsku a u nás?

Podle mých zkušeností s prodejem sýrů snědí Češi daleko méně sýra než my. A nemyslím si, že by to bylo jen kvůli ceně sýrů, které nabízím. Již vícekrát jsem se setkala se zákazníky, kteří chtěli opravdu jen malý kousek sýra, protože ho více nesní, neupotřebí. V Holandsku je naproti tomu běžná spotřeba přibližně 3 kg sýra na rodinu a týden.

Jak často pro sýry jezdíte?

Sýry objednávám dopředu a jezdím pro ně přibližně jednou za dva měsíce, do Holandska jezdím pravidelně i za svou maminkou. V souvislosti s dovozem sýrů je nutné splnit také určitá pravidla. Především je třeba minimálně 5 dnů před dovozem sýrů nahlásit veterinární správě, kolik sýra se chystám přivézt. Pokud se překročí předem odhadnuté množství o více než 10 %, platí se pokuta.

Je možné od Vás koupit holandské sýry i přes zimu – mimo sezonu farmářských trhů? A kde?

Sýry jsou celoročně k dostání u nás v Dolním Lánově (Dolní Lánov 81, U sýrového motýlka) – nejlépe po telefonické domluvě (mob. 736782160). Ráda bych zde ještě zveřejnila vlastně pracovní nabídku. Sháním pomocníka, asistenta, člověka, který mě zastane, když nemohu. Na přesných podmínkách spolupráce se domluvíme nejlépe osobně.

Děkuji za rozhovor.

 

– Otázky připravila a rozhovor s paní Akkelien Nijdam  vedla na farmářském trhu v Jilemnici 4.11.2016 Petra Fišerová. –