Slide 1 link TextSlide 2 link Text
Slide 1 link Text
Slide 2 link Text

Holandské sýry ze Zálesní Lhoty – jak to s nimi vlastně je?

farmářský trh v Jilemnici

Holandské sýry na farmářském trhu v Jilemnici

Také jste někdy nakupovali holandské sýry u holandských manželů ve Víchové za mostem nedaleko nákupního střediska? Sedm dní v týdnu od rána do večera. Ukazatel stál přímo u hlavní silnice, snadno se to našlo. Prodejna byla vlastně v síni staršího rodinného domu. Vstoupili jste masivními dřevěnými dveřmi a octli jste se rovnou v prodejně. Po levé straně byl chladící pult a v něm široký výběr holandských sýrů nejrůznějších chutí, stáří, tvarů. Sýry prodávali přímo holandští manželé, lámanou češtinou se domluvili s každým. … A pak jakoby se po tom všem nezvyklém sýrovém holandském slehla zem. Ukazatel zmizel, také tabule u cesty, dveře byly pořád zamčené. A holandské sýry se objevily v Zálesní Lhotě u paní Horváthové, která jezdí již celou letošní trhovou sezónu se sýry z Holandska na farmářský trh do Jilemnice. Jak to vlastně všechno bylo?

Paní Horváthová, jak jste se vůbec k holandským sýrům dostala?

Paní Allie zemřel manžel. Asi 3 nebo 4 roky ještě sýry ve Víchové prodávala, ale nejezdila pro ně sama, do Holandska pro ně jezdil můj partner, Jiří Zbranek. Paní Allie pomáhal se zásobováním, s prodejem. Paní Allie potom odešla do důchodu a obchod nám nabídla.

Jak často jezdíte do Holandska pro sýry? Nebo je možné si nechat sýry i poslat?

Do Holandska jezdíme jednou za 3-4 měsíce, jezdíme pokaždé na dvě místa, obě se nalézají v oblasti, jejímž centrem je město Gouda na jihu Holandska. Na jednom místě nakupujeme farmářské sýry, na druhém místě Goudy a ostatní sýry (Brie, Edam).

Hledáte nové farmáře a místa, kde byste mohli v Holandsku sýry nakupovat? Nebo jste se stávajícími dodavateli spokojení?

Nové dodavatele zatím nevyhledáváme. U farmáře máme výběr z 28 sýrů, to je podle nás dostatečné. To mluvím o sýrech z kravského mléka. Nabízejí také sýr kozí.

Podle čeho objednáváte?

Objednáváme částečně podle objednávek, které u nás mají naši zákazníci, a pak podle potřeby. Jelikož nejezdíme do Holandska zase tak často (jednou za 3-4 měsíce), je někdy obtížné odhadnout správné množství toho kterého sýra. Stane se někdy, že zákazník nakoupí velké množství z našich zásob a my pak nemáme co prodávat. Pak nezbývá, než vyrazit do Holandska pro sýry dříve, než bylo plánováno.

Vysvětlete nám prosím rozdíl mezi farmářskými sýry a Goudami. A jak je to se slupkou – kůrkou, je jedlá?

Bochníky i bochníčky, dvouletý sýr a také sýr kozí, to jsou sýry farmářské. Výseče, které dovážíme již jako výseče ve vakuovaných baleních, jsou Goudy. (Sýr Gouda byl pojmenovaný podle správního centra oblasti, ve které se tyto sýry tradičně vyráběly a vyrábějí, města Gouda.). Sýry jsou obaleny včelím voskem, ten je jedlý, ale nechutná každému. Vlastní sýrová kůrka je samozřejmě jedlá také, u hodně zralých sýrů je již ale velmi tvrdá. Všechny tyto sýry se vyrábějí z kravského mléka.

Jezdíte i někam jinam na trhy?

Kromě farmářských trhů v Jilemnici jezdíváme na tradiční jilemnické jarmarky, dvakrát jsme se s našimi sýry zúčastnili dřevosochání ve Františkově, jednou také tzv. Studenecké polévky.

Máte v Zálesní Lhotě prodejnu, nebo jen sklad? Kdy máte otevřeno?

Ano, v Zálesní Lhotě máme obchůdek, kde jsou zároveň sýry uložené pěkně v lednicích a na policích. Otvírací doba se liší podle ročního období. Teď se již blíží lyžařská sezona, kdy pracujeme v lyžařské škole s nejmenšími dětmi. Přes zimu máme v obchůdku se sýry otevřeno v pondělí a ve čtvrtek ráno (7:00-8:00) a pak večer po 18:00 po telefonické domluvě. Po zbytek roku máme otevřeno od pondělí do čtvrtka od 8:00 do 12:00.

Kde Váš obchůdek v Zálesní Lhotě najdeme?

Jsme hned u hlavní silnice, cestou dolů z kopce je to po pravé straně, níže než je mateřská škola, máme č.p. 52.

Jezdí k Vám často kontroly?

Pravidelně jezdí kontrola ze Státní veterinární správy (SVS). Vždy nahlašujeme, že jsme dovezli sýry, a následně pak přijde kontrola ze SVS.

A Vy osobně – jste spíše „sýrová“ nebo „masová“? Říká se, že třeba cukráři nejí sladké…

Něco na tom bude. Já sýry téměř nejím. Tak často s nimi pracuji, že na ně ani nemám chuť.

Chystáte nějaké novinky?

Rádi bychom do naší nabídky získali ovčí sýr, hledáme v Holandsku producenta takové lahůdky, ale zatím nejsme úspěšní.

Co byste z Vašeho sortimentu doporučila?

Určitě kozí sýr – máme v nabídce mladý kozí sýr (stáří 3-4 týdny) a pak dvouletý Brokkel kass, chuťově velmi zajímavý je také farmářský sýr Fenegriek.

Děkuji za rozhovor.

 

– Otázky připravila a rozhovor s paní Wiolettou Horváthovou vedla na farmářském trhu v Jilemnici    2. 10. 2015 Petra Fišerová. –