Krakonoš peče ve Vysokém nad Jizerou

Famářské trhy v JilemniciNa našem prvním farmářském trhu v polovině dubna pečivo chybělo. Ale hned od dalšího trhu se k nám přidalo Krakonošovo pekařství z Vysokého nad Jizerou. Když začne obsluha stánku vysocké pekárny ráno vyrovnávat zboží na pult, line se prostorem náměstí a právě budovaného trhu vůně čerstvě upečených koláčů, závinů, uzlů, vánoček, rohlíků, housek, celozrnného pečiva, ale také chleba…  Zaujalo mě, že v Krakonošově pekařství se stále ještě peče v parní peci. Vyptala jsem se na několik podrobností:

Kdy bylo Krakonošovo pekařství ve Vysokém nad Jizerou založeno?

V roce 1995, tři roky po založení Českého pekařství v Lučanech.

Co všechno pečete v parní peci? A máte jen jednu pec?

V parní peci se peče chléb. Díky tomu má také tu jedinečnou chuť a tak dlouho vydrží vláčný. Máme ale ještě další pec, plynovou, ve které se peče ostatní pečivo, rohlíky, housky.

Kolik máte zaměstnanců? A kolik aut na rozvoz?

Máme přibližně 20 zaměstnanců, z toho 2 řidiče. Zatím se nám provozně nedaří zavážet zboží do Jilemnice hned po ránu, výjimkou je pouze farmářský trh, kde jsme vždycky mezi prvními. Od nového roku ale plánujeme zvýšit počet aut na rozvoz, a pak by se i do Jilemnice mělo dostat vysocké pečivo hned ráno.

Kolik se toho v Krakonošově pekařství ve Vysokém upeče?

Nemám v hlavě všechna čísla, ale třeba chlebů pečeme denně 2000, housek 6000.

Prý u vás v pekárně může hladový kolemjdoucí zazvonit kdykoliv…

Ano, to je naše specialita, nonstop prodej, stačí zazvonit a budete obslouženi. Tedy v noci ze soboty na neděli se nepeče…

Jaké používáte suroviny?

Mouku používáme pšeničnou, žitnou a tzv. chlebovou. Sladíme cukrem. Do náplní klasický tvaroh, povidla, mák apod. Tzv. BIO alternativy nepoužíváme hlavně kvůli finanční náročnosti. Stále ještě není po zdravějších alternativách k tradičnímu pečivu dostatečně velká poptávka.

A jak se prodává celozrnné pečivo?

Méně než bílé. Z pečiva se prodá nejvíc klasických bílých housek a z našeho celého sortimentu je pak největší zájem o chléb.

Zajímalo by mě, jak vypadá proces zařazení nového produktu do vaší nabídky.

S nápady přichází nejčastěji pan Hlůže, spolumajitel pekárny, někdy také dodavatelé surovin, ze kterých pečeme.

Jak se rozhodujete, které zboží na trh přivézt a kolik?

Pouze odhadem. Neevidujeme si, kolik se čeho prodalo.

Jezdíte ještě někam jinam na trhy než do Jilemnice?

Jednou za rok jezdíme do Janova nad Nisou a pak ještě do Loučné vždy na čtyři adventní trhy. Na žádné další pravidelné akce nejezdíme.

Máte pro předvánoční čas nějakou specialitu?

Vánočky pečeme celoročně. Před Vánoci přidáváme do nabídky linecká kolečka s marmeládou. Vánoční cukroví nepečeme, to je práce spíš pro cukráře.

Děkuji za rozhovor.

 

– Otázky připravila a rozhovor s panem Balatkou (Obchodní zástupce Krakonošova pekařství) a sl. Marií Hlůžovou vedla na farmářském trhu v Jilemnici 2. 10. 2015 Petra Fišerová. –