Slide 1 link TextSlide 2 link Text
Slide 1 link Text
Slide 2 link Text

Kubištovy Hořické trubičky na jilemnickém farmářském trhu

Farmářský trh v Jilemnici

Stánek s Kubištovými Hořickými trubičkami na farmářském trhu v Jilemnici

O hořických trubičkách bylo již mnoho napsáno, řečeno, nahráno. Na internetu je možné nalézt dokonce i video přímo z výroby trubiček. Přesto pojďme pod pokličku hořického hrnce, vlastně do kleští hořických oplatkových forem trochu nahlédnout…

Výroba sladkých oplatkových trubiček se v Hořicích a přilehlých obcích traduje již více než dvě století. Již kolem roku 1812 se v rodině paní Líčkové začaly vyrábět sladké trubičky podle receptu, který paní Líčkové sdělil jako odměnu za ošetřování při návratu po porážce v Rusku (1812) raněný generál a kuchař císaře Napoleona. Cukrovinka s charakteristickou sladkou chutí a jedinečnou vůní se záhy stala v místě oblíbenou, začali ji vyrábět obyvatelé Hořic i přilehlých obcí a postupem času se z ní stala pochoutka pevně spjatá právě s městem Hořice.

Do rodiny paní Líčkové se přiženil cukrář Karel Kofránek. V roce 1898 byl patentován jeho elektrický přístroj na výrobu oplatek. V té době již byly trubičky vyváženy do Německa, Anglie, Francie, Turecka, Ameriky či Šanghaje. Kofránkovy hořické trubičky získaly také řadu diplomů a ocenění na domácích i zahraničních výstavách. Po znárodnění v roce 1949 byly Hořické trubičky do roku 1962 vyráběny ve Fejtově továrně, poté postupně pod hlavičkou národního podniku Pardubický perník, Průmysl trvanlivého pečiva či Podniku místního hospodářství.

Po obnovení tržního hospodářství navázali na tradici výroby Hořických trubiček ve vymezeném území členové Sdružení výrobců Hořických trubiček.

Jak je uvedeno na internetových stránkách Kubištových Hořických trubiček vycházejí výrobci Hořických trubiček zaštítění hlavičkou Sdružení výrobců hořických trubiček prokazatelně z historických pramenů a při zpracování surovin dodržují receptury korespondující s tradiční výrobou. (Mimo jiné došlo např. k přímému předání poznatků a zkušeností dřívějších zaměstnanců firem či podniků, které se výrobě trubiček věnovaly.)

S ohledem na různé předpisy a nařízení ještě dodejme, že všichni výrobci Hořických trubiček musejí dodržovat hygienické požadavky platné pro výrobu potravin, což pravidelně kontroluje Česká zemědělská a potravinářská inspekce.

V Jilemnici na farmářských trzích je možné zakoupit Kubištovy Hořické trubičky. Firma Jana Kubištová – JANKA byla založena v červnu 1989 manželi Kubištovými. V tomto roce byla zahájena malovýroba hořických trubiček v domácích podmínkách. Postupně se zvyšovala poptávka i odbyt a vzrůstaly potřeby na výrobní prostory. Dnes probíhá výroba Kubištových Hořických trubiček ve vlastní velké a moderní provozovně postavené v Hořicích v roce 2003. Ve výrobě je dnes zaměstnáno již kolem 30 pracovníků. Provozovnu naleznete přímo u hlavní silnice mezi Hradcem Králové a Jičínem.

Na internetových stránkách Kubištových Hořických trubiček je možné nalézt řadu podrobností k historii firmy, k jednotlivým výrobkům apod. Mnoho odpovědí na všetečné otázky je ale možné získat přímo u pana Kremličky, který Kubištovy Hořické trubičky prodává v Jilemnici na trhu:

Pane Kremličko, mohl byste nám říct, co je základem těch sladkých a voňavých trubiček?

Základem je křehká pečená oplatka posypaná cukrem a ručně stáčená. Některé trubičky se plní, jiné zase polévají čokoládovou polevou.

A jak se od sebe liší Hořické trubičky jednotlivých výrobců Sdružení výrobců Hořických trubiček? Slyšela jsem o Petráčkových Hořických trubičkách, o Hořických trubičkách Olča, viděla jsem i Pravé Hořické trubičky…

Máte pravdu, je to s trubičkami trochu nepřehledné. Rozdíl je především v náplních. Ty se liší a jednotliví výrobci si receptury na ně pečlivě střeží.

Na internetu jsem našla informace o tom, že v roce 2007 začaly být Hořické trubičky nositelem „Chráněného zeměpisného označení“, v roce 2011 získaly Kubištovy Hořické trubičky označení Regionální produkt Podkrkonoší, od letošního roku jsou Kubištovy Hořické trubičky navíc označovány novou ochrannou známkou „Hořické trubičky tradiční ruční práce LP 1812“. Hořické trubičky jsou zdá se opravdu tradiční a jedinečné…

Ano, Hořické trubičky jsou jen jedny. Ta označení jsou pro zákazníka takovým zjednodušením, aby se mu lépe hledalo v záplavě různých podobných výrobků. Na druhé straně je těch označení již tolik, že se na menší balení trubiček skoro ani nemůžou vejít a i s přehledností to začíná být na pováženou.

Na videu z výroby trubiček je vidět, že je při ní důležitá práce lidských rukou. Stále ještě se trubičky stáčejí ručně?

Ano, žádný stroj na stáčení oplatek se nepoužívá. Oplatky se upečou po obou stranách, ořežou, následně se nechají tři týdny tzv. stárnout, vlastně vlhnout, a pak se ručně stáčejí. I plnění trubiček je ruční práce.

Jaké tuky jsou v Kubištových Hořických trubičkách obsažené?

Na výrobu vlastních oplatek se používá rostlinný řepkový olej, oplatky se posypávají skořicí, cukrem, vanilkou apod., vždy jsou ale předtím natřené máslem. Na výrobu náplní se používá neztužený palmový tuk.

Vyrábějí se v Hořicích trubičky stále i podomácku?

Ano, vyrábějí. V Hořicích i okolí je mnoho lidí, kteří buď pracovali v nějaké provozovně na výrobu trubiček, ať už za minulého režimu, nebo po něm, nebo kteří prostě vědí, jak Hořické trubičky vyrobit. V Hořicích se každoročně konají Slavnosti Hořických trubiček (letos se konaly 19. září) a na nich mají možnost představit své výrobky právě i soukromníci-malovýrobci, tam je vidět, kolik lidí na Hořicku výrobu trubiček v takové či onaké kvalitě ovládá…

Kde objednáváte zboží pro trh?

Prodávám jen Kubištovy Hořické trubičky a zboží objednávám přímo u Kubištových – vždy tak sedm až deset dní předem.

Jezdíte ještě někam jinam na trhy? A jak dlouho již Kubištovy Hořické trubičky prodáváte?

Kubištovy Hořické trubičky vozím na trhy, které se konají ve vzdálenosti max. 80 km od Hořic. Mám vyzkoušeno, že v takové vzdálenosti mají lidé o Hořických trubičkách ještě povědomí a mají o ně zájem. Jezdím do Rychnova nad Kněžnou, do Doudleb na zámek, do Hlinska na selské trhy, do Trutnova, do Chrudimi a i do dalších měst. Prodeji Kubištových Hořických trubiček se věnuji zatím rok.

Zajímalo by mě ještě, o který výrobek je největší zájem?

Nejvíce se prodávají tradiční velké neplněné nepolévané trubičky sypané cukrem a skořicí. Jen do Liberce se jich každý týden prodá 7 až 8 tisíc balíčků (v každém balíčku je 10 trubiček). Poměr prodeje klasických velkých neplněných a plněných nebo polévaných trubiček je tak 3:1.

A ještě závěrem, nemáte pro nás nějaký zajímavý tip?

I když se nejvíce prodávají ty velké neplněné, oblíbené jsou i jiné trubičky. Například plněné vaječným likérem. Když je dáte na chvíli do mrazáku, jsou pak příjemně osvěžující. Nebo třeba s kokosem a čokoládovou polevou – ty se také dají na chvilku namrazit a pak chutnají podobně jako kokosová zmrzlina s čokoládovou polevou. A za vyzkoušení stojí určitě i velké dortové oplatky (jsou silnější než oplatky na výrobu trubiček) – děti si je rády mažou čokoládovou pomazánkou. Dobrou chuť!

Děkujeme za tipy a za rozhovor.

 

 – Otázky připravila a rozhovor s panem Kremličkou vedla na farmářském trhu v Jilemnici 30. 10. 2015 Petra Fišerová. Jako zdroj informací pro úvodní pasáž byly použity zejména internetové stránky www.horicketrubicky.eu.-