Špaldové mlsání aneb hřešme zdravěji

farmářské trhy v Jilemnici

Upečeno ze špaldové mouky

Od května letošního roku můžeme na farmářském trhu v Jilemnici obdivovat a ochutnávat špaldové pečivo paní Kateřiny Otavové z Jičína. Je jedinečné zejména svým složením – tolik maminek malých dětí, tolik lidí bojujících s nadváhou, tolik lidí odmítajících bílých cukr, …, hledá nějaké alternativy          k běžně dostupným sladkostem. Vyptala jsem se paní Kateřiny na některé podrobnosti:

Máte tak širokou nabídku – trvanlivé sladké i slané pečivo, čerstvé koláče s nejrůznějšími náplněmi, tmavé pečivo, bagety, chléb, ale i štrúdl a mrkvánky… Všechno pečete sama?

Sama peču čerstvé pečivo. Trvanlivé pečivo peču a také připravuji k prodeji společně s několika pomocníky. Trvanlivé pečivo je nutné nejen upéci, ale také vložit do sáčků, sáčky označit etiketami (etikety vytisknout), …

Kde pečete?

V certifikované výrobně, kterou si pronajímám.

Proč jste se vlastně pustila do výroby zdravého mlsání? A kdy to všechno začalo?

Jak to tak bývá, začala jsem hledat zdravější alternativy pro svoje děti a nenacházela, tak jsem se pustila do pečení sama. To bylo někdy v roce 2011. Moje pečivo členům mé rodiny chutnalo. Ochutnali také kamarádi a známí a po pečivu se opakovaně ptali. A jak se zvyšovala poptávka po mém pečivu, mě to celé začalo víc bavit, začala jsem zkoušet novinky, zdravější suroviny, experimentovat…

Můžete nám například prozradit, čím sladíte?

Používám rýžový sirup, výtažek z rostliny stévie, datlový sirup, někdy med, sušené ovoce, na ozdobu u některých výrobků třtinový cukr.

Odkud pocházejí recepty, podle kterých pečete?

To jsou moje recepty, vycházejí ze zkušenosti. Když pečete (něco, cokoliv), zhruba víte, co použít. A pak už se můžete pustit právě do toho experimentování – bílou mouku nahradíte špaldovou, bílý cukr rýžovým sirupem … V hlavě se mi rodí stále nové nápady, občas nějaký zrealizuji a většinou s úspěchem.

Na Vašich výrobcích je napsáno, že používáte rostlinný tuk. Můžete říci, jaký?

Buď pevný Alsan, nebo olivový olej.

A odkud pochází mouka, ze které pečete?

Je to 100% špaldová mouka z Rakovnicka, výhradně česká produkce.

Zajímalo by mě, jak určujete datum minimální trvanlivosti?

Rovněž ze zkušenosti. První várku nového výrobku (trvanlivého) si ponechám doma a sleduji, co se s ním děje.

Prodáváte i na jiných trzích? Nebo v kamenných obchodech? Vaše zboží jsem našla také na virtuálním tržišti FLER, prodáváte stále ještě i tam?

Jezdím na různé akce, za všechny alespoň – Sobotecký jarmark. Svoje pečivo vozím do různých obchodů (v Jičíně, Semilech, Mladé Boleslavi), a ano, máte pravdu, na FLERu stále ještě prodávám.

Pečete také vánoční špaldové cukroví?

Ano peču, moc ráda, i na zakázku. Udělejte letošní poslední jilemnický farmářský trh co nejpozději a já přivezu vánoční cukroví…

Představuji si, jak to vypadá u Vás den před trhem.  Mohla byste nám říci nějaké podrobnosti?

Večer před trhem peču čerstvé pečivo (začínám pozdě odpoledne). Kolem 23:00 hodiny odvážím pečivo do Mladé Boleslavi, kde ho v pátek prodává moje kolegyně. Po návratu se trochu prospím a v 5:00 vstávám, abych zvládla zbývající povinnosti a byla v Jilemnici co nejdříve.

To je hotový maraton… Už mám jen poslední otázku: vyřadila jste již ze své nabídky některý výrobek?

V praxi je to spíš tak, že peču nejvíc to, po čem je největší poptávka. A tak se stane, že některé zboží delší dobu nepeču. Není to ale tak, že bych nějaký výrobek úplně zavrhla a vyřadila ze svého sortimentu. A když zkouším nějaké novinky, na starší recepty už také nezbývá čas. Už jste ochutnala mrkvánky se švestkovými povidly?

Jsou vynikající, mohu jen doporučit. Děkuji za rozhovor.

A ještě závěrem: O andělech a jejich poselstvích, která nám zprostředkovávají výrobky paní Radany Třešňákové Kolocové a které můžeme najít u paní Otavové na pultu rovněž, zkusím zjistit podrobnosti zase někdy příště…

– Rozhovor připravila a na farmářském trhu dne 18. 9. 2015 vedla Petra Fišerová –