Zeleninu z Polabí k nám vozí Kuchařovi

Farmářské trhy v Jilemnici

Zelenina pánů Kuchařů z Pískové Lhoty (10.7.2015)

A jsou na každém trhu jako jedni z prvních. Mají v nabídce pestrou paletu zeleniny odpovídající ročnímu období. Zeptala jsem se pánů Kuchařů na několik podrobností k jejich hospodaření:

Na jak velké ploše v Pískové Lhotě hospodaříte a v kolika lidech?

Hospodaříme asi na 15 hektarech. Na všechno jsme 3 – členové naší rodiny.

Odkdy se věnujete pěstování zeleniny?

Já (p. Kuchař st., pozn. aut.) od malička. Sice byly podmínky pro hospodaření za minulého režimu značně nepříznivé (soukromník např. nemohl mít velké pole, na kterém by si vypěstoval dost obilí třeba pro prasata, která choval, zrovna obilí se „fasovalo“), přesto jsme vždycky nějaké hospodářství měli.

Pěstujete něco i ve „foliácích“?

„Fóliáky“ jsme zrušili. Péče o ně je příliš náročná.

Jak hnojíte?

Zajišťování hnojiva – to je moje oblíbená činnost. Nejvíc hnojíme slepičím trusem. Slepicím podestýláme „hoblovačkami“, ty jsou na rozdíl od slámy sypké a dobře se s nimi pracuje. Hnůj se musí „spařit“ (to se děje někde venku na hromadě tak při 70oC), tak v něm zničíte např. všechna semena plevelů. A hodně hnojíme také kompostem.

Jak zeleninu skladujete?

Například řepu krechtujeme. A brambory skladujeme v mírně zateplené nevytápěné hale. Snad ani není všeobecně známé, že brambory si vyrábí tolik tepla, že je naopak potřeba přes zimu plný sklad větrat. Až když se sklad vyprazdňuje, může nastat situace, že je potřeba bramborám trochu přitopit. Brambory sládnou při + 2oC. A co je zajímavé, že sladkost se při opětovném navýšení teploty za nějakou dobu (asi 14 dní) zase ztratí.

Jezdíte ještě někam jinam na trhy?

Jezdíme ještě do Vrchlabí a do Kolína.

V kolik ráno vstáváte, když jedete do Jilemnice na trh?

Tak do půlnoci se chystá zelenina, vstáváme pak ve 3:00.

Je možné se v dnešní době v konkurenci supermarketů uživit pěstováním zeleniny?

Snažíme se přizpůsobit poptávce, např. takové dýně, ty se dřív vůbec nepěstovaly. Nebo mangold křížený se špenátem. (Cuketa byla na trhu už koncem minulého režimu.) Někdy získáme zakázku pro nějakého konkrétního odběratele – třeba letos u nás objednali z jednoho hotelu větší množství bazalky. Stane se ale někdy, že ve finále k odebrání zeleniny nedojde, tak to bylo i u té bazalky. Do dnes stojí na poli :-/. A k tomu uživení, musíte také něco trochu obětovat, ne každý rád brzy vstává, ne každý je rád závislý na počasí atp.

Děkuji za rozhovor.

 

 

– Otázky připravila a rozhovor s panem Kuchařem starším vedla na farmářském trhu v Jilemnici      30. 10. 2015 Petra Fišerová. –